Sortera snön för att rädda miljön

Precis som sopor bör snön sorteras för att inte skada miljön. Genom att separera snön och hantera den på olika sätt kan man förhindra att stora mängder tungmetaller och organiska föroreningar läcker ut i naturen. Det visar forskning av forskningsrådet Formas som bedrivs vid Luleå tekniska universitet.
När vi använder dubbdäck och kallstartar bilar vintertid hamnar tonvis med föroreningar i snön. Vinterdäcken läcker ut oljor och organiska föreningar och ur avgasrören kommer stoft, bly, koppar och zink. Vägsaltet som sprids ackumuleras också i snön. De flesta kommuner tippar den bortplogade snön i vatten eller på land. När snön sedan smälter får de omgivande biologiska systemen en koncentrerad dos av föroreningar. Forskarna föreslår i stället att man ska frakta snön från trafikerade gator till speciella tippar, då kan spridningen till naturen minskas betydligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".