EU-stöd kan skynda på Norrbottniabanan

Norrbottniabanan kan komma att tas med i ett transeuropeiskt järnvägsnät som är på gång. Det innebär i så fall att banan kan få tillgång till EU-medel och byggas snabbare än planerat, tror Jeanette Nilsson på länets EU-kontor.
Det pågår just nu ett arbete inom EU kommisionen för att få till ett gränsöverskrivande transnationellt järnvägsnät med 25 transportkorridorer i ett utvidgat Europa. För att uppnå det vill man höja investeringsbidragen till järnvägsutbyggnad till mellan 20 och 85 procent. Om Norrbottniabanan får tillgång till de bidragen kan det innebära att det går snabbare att förverkliga banan, enligt Jeanette Nilsson. - Jag tror att det skulle vara möjligt, för det är ju så att vi har en begränsad budget och kan man få in nya pengar från EU så måste det ju självklart vara så att man kan få igång projektet snabbare, säger hon. Sverige deltar i det arbetet men har hittills bara prioriterat och anmält ett projekt, den så kallade nordiska triangeln mellan de nordiska huvudstäderna. Det som hamnar utanför riskerar att inte få tillgång till de höjda bidragen. Men näringsdepartementet som driver den här frågan för svensk del är nu öppna för att även diskutera Norrbottniabanan, enligt Jeanette Nilsson. - Idag har vi påbörjat en dialog med näringsdepartementet som är intresserade av att titta på fler alternativ i Sverige och arbetet ska vara klart till i mitten av maj, säger hon.
Leif Nyberg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".