Forskningen har gett många nya svar

De första människorna som befolkade fjällområdet gjorde det bara under en kortare period, och det var renskötare och inte renjägare som bosatte sig längs fjällkedjan. Det visar de utgrävningar av Stalotomter som Silvermuseet i Arjeplog har gjort. Forskningen har gett arkeologerna många nya svar på hur de första människorna levde i fjällen.

I ett trårigt projekt har Silvermuseet i Arjeplog försökt ta reda på den ekonomiska utvecklingen hos boende i fjällkedjan, från Kristi födelse och fram till 1600-talet. Arkeologerna har tittat närmare på så kallade stalotomter och Ingela Bergman som är chef för Silvermuseet säger att man nu också vet när de första människorna bosatte sig i fjällen.

- De här stalobosättningarna etablerades över hela fjällkedjan ungefär samtidigt i slutet av 800-talet, men sen är det också intressant att de upphörde samtidigt kring år 1050, säger hon.

En teori om varför det verkar som om alla flyttade ner från fjället ungefär samtidigt är att man lärde sig mer om hur naturens tillgångar fungerar.

- Man sökte efter andra möjligheter att på ett mer långsiktigt hållbart sätt nyttja flällregionen, och då kan vi se att de bosättnigar som tillhör perioden efteråt är mera lika de bosättningar vi känner igen från historisk tid, med säsongsvisa visten, säger Ingela Bergman.

Stalotomter är lämningar efter kåtaliknande bostäder, som bara finns i fjällområdet och främst på fjällhedar. Ingela Bergman berättar att forskare tidigare trodde att de stalotomterna kanske användes av norska hövdingar som jaktstugor, men nu är man rätt så säker på att dem var bebodda året runt.

En annan fråga man har fått svar på är om människorna som flyttade till fjällen på 800-talet var renskötare eller renjägare. Enligt Ingela Bergman var det snarare fråga om början till en etablerad renskötsel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".