1 av 3
Sune Stålnacke huvudskyddsombud och Thomas Nilsson ordförande i Gruvfyran LKAB Malmberget. Foto: Maritha Mossberg
2 av 3
LKAB:s gruva i Malmberget.
3 av 3
Största skalvet någonsin i Malmberget.

Raset har inte skapat någon större oro

Trots helgens dödsolycka i Kirunagruvan så har inga massiva reaktioner kommit från gruvarbetarna i LKAB:s gruva i Malmberget, som också skakats av många skalv under senare år. Thomas Nilsson som är ordförande i Gruvfyran i Malmberget säger att det inte finns någon större oro bland gruvarbetarna, men att han förstår om det förekommer en del funderingar.

Trots helgens dödsolycka i Kirunagruvan har inga massiva reaktioner kommit från gruvarbetarna i Malmberget.  Detta trots att även Malmberget har drabbats av flera mindre skalv under senare år.

- Men jag kan tänka mig att det finns reaktioner där man funderar mycket att kan den här händelsen inträffa i malmbergsgruvan. Vi har en underjordsgruva. Vi har seismiska händelser, så det är ingen som kan lämna några garantier att det inte skulle inträffa, säger Thomas Nilsson som är ordförande för Gruvfyran som organiserar gruvarbetarna vid LKAB i Malmberget.

Även om många och stora seismiska händelser har inträffat i gruvan i Malmberget har rapporterna om fallande sten minskat under 2007. Under förra året inträffade heller ingen olycka där någon kom till skada av fallande sten i Malmberget.

- Totalt så har vi haft 63 inrapporterade tillbud med entreprenörer inräknat under 2007. Det verkar som om det har sjunkit, men det beror på hur folk rapporterar in det, säger Sune Stålnacke är huvudskyddsombud under jord i gruvan.

Fyra av tillbuden var av mycket allvarlig art och hade kunnat innebära svåra skador. Olyckorna med fallande sten i malmbergsgruvan har följts upp bra av företaget anser Sune Stålnacke.

- Vi får relativt bra respons, men det är klart på materialsidan ser vi att det finns lite brister. Att vi behöver nyare maskiner och det jobbar vi för och jag tror att vi kommer att nå dit, säger han.

Thomas Nilsson hoppas att det inte är brist på rapportering av fallande sten som är orsaken till att antalet tillbud enligt statistiken har minskat.

- Sedan får vi aldrig sätta oss till ro, och jag hoppas fortfarande att det beror på att skyddsarbetet i sig har gjort att fallande sten har minskat. Inte att det är ett ointresse. Vi får jobba stenhårt på det här, säger han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".