1 av 2
Laponiahuset. Foto: Maritha Mossberg
2 av 2
Hundspann vid Stora sjöfallets nationalpark. Foto: Världsarvet Laponia.

Arbetet med Laponia tar ny fart

Nu ska arbetet med världsarvet Laponia få ny fart. Med ett stöd på 3 miljoner kronor årligen sätter regeringen press på parterna inom Laponia. Senast 2009 ska en lokal gemensam förvaltningsplan vara klar.

1996 blev Laponia klassat som världsarv och nu tolv år senare har parterna bestånde av Jokkmokk och Gällivare kommuner, Naturvårdsverket, länsstyrelsen och samebyarna i området börjat samarbeta för att få klar en lokal gemensam förvaltningsplan.

- Nu har vi ett tvång på oss. Nu måste vi bli klar med det här, säger Anna Hövenmark (v), kommunalråd i Jokkmokk.

I den så kallade Laponiadelegationen sitter representanter från alla parter. Anna Hövenmark som är kommunalråd i Jokkmokk är en av de och hon tror att den långa startsträckan beror på att samarbetet har varit dåligt

- Jag tror att man har suttit och vaktat på varsitt revir och varit rädd för att tänka i nya banor. Jag tror att man har funderat på varsitt håll, men glömt bort att prata mer varandra. Det som är nytt nu och som gör att jag tror att vi kommer att ha en gemensam förvaltningsplan 2009 är att vi faktiskt pratar med varandra, säger Anna Hövemark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".