LKAB: Skalvet gick inte att förutse

Enligt LKAB var det ett oförutsett skalv som framkallade stenraset med en dödsolycka i Kirunagruvan under helgen. Länsstyrelsen har nyligen krävt att LKAB ska utreda vad man kan göra för att förhindra skalv. Men svaret dröjer, utredningen ska vara klart först i slutet av 2012.

David Berggård som jobbar med gruvtillsyn på länsstyrelsen säger att man vet väldigt lite om den seismiska aktivitet som gruvdriften orsakar.

– Vi ser att den seismiska aktiviteten ökat de senaste åren, det är ett relativt nytt fenomen. Vi bevakar den yttre miljön och ser i första hand till människorna som bor i anslutning till gruvan, säkerheten under jord är i första han en arbetsmiljöfråga, säger David Berggård.

När produktionstakten ökar och man går djupare i gruvan påverkas spänningarna i berget, något som kan orsaka skalv.

I samband med att LKAB i december fick klartecken från miljödomstolen att öka produktionen i Malmbergsgruvan ställdes också kravet att företaget måste utreda om det går att förutse skalv i Malmberget och vad man kan göra för att minimera skalven. Det skulle till exempel kunna handla om att inte göra brytningstunnlar i vissa delar av gruvan.

– Förhoppningsvis kan resultatet av utredningsarbetet om att förutsäga skalv användas även i Kirunagruvan. Att det tar så lång tid beror på, enligt vad vi fått beskrivet, att det är ett omfattande forskningsarbete som måste genomföra för att hitta konkreta åtgärder, säger David Berggård.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista