Ny besöksguide i mobilen.

Turistinformation i fickan

Nu satsar Haparanda och Torneå kommuner på en besöksguide i mobiltelefonen. Information om sevärdheter, evenemang, logi, butiker och restauranger finns nu tillgängligt i den nya tjänsten ”Haparanda-Tornio i fickan” via en Internetsida anpassad för mobilen. Gränskommunerna tar därmed täten med turistinformation på detta sätt.

– Informationen som nu finns i detta verktyg är samma som vi tidigare tryckt upp i det som kallas besöksguiden. Och man säger ju i dag att mycket av informationshämtandet, eller surfandet, sker via mobilen och vi ville satsa på ett modernt, framtida verktyg som har en lång livslängd och som dessutom är lättare att uppdatera än pappersversionen, säger Merja Pikkuaho i projektet Kunskapscentra på gränsen.

Den nya besöksguiden fungerar som en Internetsida anpassad för det lilla formatet i mobiltelefonen. Här listas butiker, restauranger, hotell och sevärdheter med information och kontaktuppgifter.

Via mobilportalen kan företagen länka sina sidor för information om sin verksamhet. Fördelen är att de flesta därmed alltid har informationen till hands i fickan, och med helt andra uppdateringsmöjligheter än med en vanlig turistbroschyr, säger Merja Pikkuaho.

– Med hjälp av den här editorn ska vi också kunna lägga in tillfälliga evenemang. Vi kommer ju ha ett jubileum snart, och då är det ju viktigt att det finns med bland evenemagen med alla de uppgifter som besökarna behöver. Och när evenemanget är slut plockar vi bort det, så vi kan anpassa innehållet utifrån det som händer i Torneå-Haparanda.

– Jag själv tycker att det intressanta blir om de lokala företagen anpassar sina hemsidor för mobilen, så till exempel en restaurang kan lägga ut sin matsedel.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".