Pelletsverket i Svappavaara. Foto: LKAB

Ny gruva ger 30-50 jobb i Svappavaara

Den nya gruvan som LKAB:s dotterbolag Minelco planerar vid gruvberget i Svappavaara beräknas ge mellan 30-50 jobb i byn. Förhoppningen är att järnmalmsbrytningen ska komma igång redan i slutet av det här året.

En miljon ton per år räknar man med att kunna bryta ur ett nytt dagbrott i gruvberget som ligger inom LKAB:s industriområde i Svappavaara.

– Våra kunder är ju på oss hela tiden och vill att vi ska leverera mer och mer, så vi jobbar stenhårt för att det här ska bli verklighet. Förhoppningsvis kan vi kanske vara igång med brytning i gruvberget i slutet av det här året, säger Minelcos chef Per-Erik Lindvall.

Under våren vill Minelco testbryta 50 000 ton. Sedan planeras ett fullskaletest under tidig höst. Går det det här bra tar företaget beslut om permanet brytning som skulle kunna starta innan året är slut. Per-Erik Lindvall tror att det går snabbt att få miljötillstånd i det här fallet.

– Gruvberget är tämligen enkel i sin miljöprövning, vilket förhoppningsvis gör att det går snabbt, säger han.

Det har inte varit gruvbrytning på 25 år i Svappavaara.

Minelco söker också tillstånd för att få tömma det vattenfyllda gamla dagbrottet där och återstarta brytningen. Men det mesta lutar åt att gruvberget kommer igång före, eftersom det inte är en massa vatten i vägen.

– När man väl har fått tillstånd kan man i princip börja producera dagen efter, säger Per-Erik Lindvall.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".