”Gör Norrbotten synligt i EU-debatten”

Snart kommer regionalpolitiken upp till diskussion under EU:s framtidskonvent. Då är det viktigt att Sverige och Norrbotten håller sig framme anser socialdemokraten Lena Hjelm Wallén.
Lena Hjelm Wallén som företräder Sverige i EU:s framtidskonvent deltog vid ett EU-seminarium i Luleå idag. Hon ser regionalpolitiken inom EU som viktig eftersom den är kopplad till EU:s strukturfonder. - Det är ju klart att den kommer att ändras en del eftersom vi nu blir så många fler medlemmar och då gäller det ju för oss att hålla fram våra speciella problem i vårt land och inte minst här uppe, säger hon. Lena Hjelm Wallén tycker att det är bra att länet har socialdemokraten Eva Hedkvist Petersen som ledamot i EU-parlamentet. Hon kan ge folk där nere insikt om vilka förhållanden som gäller för Norrbottens del, säger Hjelm Wallén. - Det är ändå ganska få som känner till förhållandena häruppe, säger hon. Många frågor är uppe till diskussion under EU:s framtidskonvent och mycket är kopplat till att unionen snart utvidgas med tio nya länder som ska vara med och dela på EU:s bidragskaka. Under framtidskonventet arbetas det också med att ta fram en konstitution eller ett fördrag som ska reglera hela EU:s verksamhet. I ett sådant fördrag är det viktigt att få med de speciella villkor som gäller för Norrbotten och Lena Hjelm Wallén tror att det också kommer att komma med. - Ja någonting kommer med, vad det är får vi väl se, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".