Fågelborden ger fåglarna bättre förutsättningar.

Fågelborden ger fler ungar

Fågelmatning ökar inte bara fåglarnas chanser att överleva vintern. Den ger dem också ett övertag under resten av året. De startar häckningen tidigare och får fler ungar än sina omatade artfränder.

Det här hävdar brittiska forskare i en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Biology Letters.

I tio skogsområden på Nordirland fick några av småfåglarna mat över vintern, medan andra fick klara sig utan hjälp. Alla fåglarna märktes vilket gjorde det möjligt att följa häckningsutfallet hos cirka 500 holkhäckande par.

Resultatet är anmärkningsvärt. Fåglarna som matats under vintern, från november till början av mars, började sin äggläggning två och en halv dag tidigare än fåglarna som tvingats klara vintern på egen hand. Detta trots att häckningen startade drygt en månad efter att matningen upphört.

De matade fåglarna lyckades dessutom föda upp fler ungar. I genomsnitt fick de en unge mer på vingarna, vilket är extremt mycket i sådana här sammanhang. En extra unge per år som når vuxen ålder kan på sikt ge enorma vinster i kampen för att sprida de egna generna vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista