Peter Mattei. Foto: Inger Marklund

Han är stjärnan bakom Mattei-festivalen

Den världsberömde operasångaren Peter Mattei, med rötterna i Luleå, presenterade på onsdagen delar av programmet för den första Mattei-festivalen som anordnas i Kulturens hus i Luleå, i januari om ett år.

Den första upplagan av Mattei festivalen kommer att innehålla både Mozarts opera Don Giovanni, en klassisk konsert, barockmusik med Neo från Piteå, samt en jazzkonsert med Norrbotten Big Band och en än så länge hemlig världskänd jazzsångare.

Peter Mattei är lycklig över att kunna samla sina musikervänner i Luleå i fyra dagar. 

– Jag vill ge dem de bästa förutsättningarna för en festival. Det ska vara vallat och klart. Det ska vara god mat när de behöver det och inte en korv i kiosken som man ibland kan få ta på festivaler. De ska kunna ta med familjen och så vidare. Jag vet vad musikerna vill ha och de ska få det, säger Peter Mattei.

För första gången i Sverige kommer Mahler Chamber Orchestra med 46 musikanter under ledning av dirigenten Daniel Harding till Luleå. Orkestern har sin bas i Berlin och kommer att spela i Don Giovanni och den klassiska konserten på Mattei-festivalen.

Peter Mattei själv har den ledande rollen i Don Giovanni och har bjudit in åtta kollegor från hela Europa för att delta i operan och den klassiska konserten. Ännu är det osäkert vilka som kommer.

Malena Ernman kommer att vara solist i barockkonserten med Piteåorkestern Neo.

Tim Hagans, ledare för Norrbotten Big Band, har en mycket välkänd amerikansk jazzsångare, om än hemlig än så länge, på gång.

Biljetter ska säljas över hela Europa till festivalen och det ska finnas så kallade paketresor, med inte bara musik utan även guidade turer i Luleå och matupplevelser. Exempelvis en kvällsmiddag på isen med läckra rätter.

Peter Mattei vet att intresset är stort ute i Europa och därför ska han reservera biljetter för Luleåbor, som han säger.

– Jag har fått så mycket genom flera av våra duktiga entusiaster när jag var ung i Luleå. Personer som Stig Nilsson, Christer Engberg, Gunilla Forsell och Rolf Eriksson hjälpte mig och fyllde kreativa hål hos unga som behövde det. Om jag kan göra nåt liknande så vore det fantastiskt, säger Peter Mattei.

Hela festivalen beräknas ha en omsättning på 4-5 miljoner kronor. Varken kommunen eller landstinget är med i finansieringen. Landstinget går in om man håller masterklasser för unga musiker. Annars är det privata sponsorer och Luleå Näringsliv AB som finansierar.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".