LKAB: Inget samband mellan rasen

LKAB:s bergmekaniker säger sig inte se något samband mellan de två rasen som nu inträffat på kort tid i Kirunagruvan. Torsdagens ras då en tankbil träffades av sten var betydligt mindre i omfattning än lördagskvällens ras då en 21-årig man omkom. Men nu vill Arbetsmiljöverket veta hur gruvbolaget tar tag i säkerheten.

Till Arbetsmiljöverket har LKAB också uppgett att det den här gången inte finns någon rubbning i själva bergförstärkningen, trots att sten ändå rasat från berget.

På grund av att LKAB nu bryter malm på djupare nivåer ner i berget, vilket i sig ökar spänningarna och därmed riskerna, så menar Anita Israelsson att säkerhetsfrågorna bara ökar i betydelse.

– Jag försöker få kontakt med bergansvarig på LKAB för att höra hur de ser på det här. Om jag vore arbetsgivare skulle jag inte vara nöjd med att sådant här sker och att det kommer med frekvent, utan avväga ”vad är det vi håller på med?”, ”finns det risker inom det område vi befinner oss just nu?”, säger Anita Israelsson.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Knäppning

Det handlar om en ”knäppning”, en slags belastningsförändring i berget, istället för lördagens ”sjuvrörelse”, en slags långsam glidrörelse när stora, tunga bergmassor rörs sig mot varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista