Martin Ivert, vd i LKAB.

LKAB kan ändra brytningsmetod

LKAB är berett att ändra sig beträffande brytningsmetoden i Kirunagruvan. Efter lördagens dödsolycka och onsdagens ras är företaget nu öppet för en förändring av malmbrytningen. Från fackligt håll har man kritiserat nuvarande sätt. Nu säger LKAB:s vd Martin Ivert att företaget ska titta på andra brytningsmetoder.

Efter dödsolyckan i gruvan i lördags kräver Gruvtolvan att brytningsmetoden måste ses över.

– Vi måste se över brytningsmetoderna, vi har haft alldeles för mycket stenfall, sa Harry Rantakyrö, direkt efter olyckan.

Så sent som i början av veckan var beskedet att LKAB inte var beredd att byta brytningsmetod. Men nu öppnar gruvföretagets vd dörren för att helt lägga om metoden för at bryta malmen i Kiruna.

– Vi tror att vi har den bästa metoden idag, men vi ska titta på alla sätt för att kunna för att hantera det som har hänt på ett trovärdigt sätt, säger Martin Ivert.

Det är den haverikommission som LKAB tillsätter efter dödsolyckan i lördags, som även ska kartlägga alternativa brytningsmetoder.

I gruppen kommer bland andra företagets bergexperter och facket att vara med och kanske också utomstående experter.

Vilka kostnader LKAB får för att lägga om metoden vill Martin Ivert inte svara på.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".