1 av 5
Per Lidman, facklig företrädare för Unionen på ABB.
2 av 5
Rolf Berglund, platschef.
3 av 5
Susan Marklund, IF Metall.
4 av 5
5 av 5

Tryckt stämning på ABB Plast i Öjebyn

Stämningen var tryckt på torsdagen bland de 200 anställda på ABB plast i Öjebyn, efter onsdagens besked att en tredjedel av personalen tvingas sluta inom tre år. Orsaken till nedskärningen är dålig lönsamhet på vissa specialprodukter beroende på för hård konkurrens från konkurrenter i låglöneländer.

Men enligt ABB:s platschef Rolf Berglund är det ingen som kommer att sparkas, utan nedskärningen ska ske så mjuk.

Ingen ska varslas och företaget hoppas hitta lösningar med vidareutbildning och hjälp till andra jobb i regionen för de berörda. Han är själv djupt berörd av den personalrationalisering som nu ska påbörjas och tycker situationen är mycket olustig.

– Men hade vi inte gjort den här åtstramningen nu, så hade troligen inte ABB Plast funnits kvar i Öjebyn alls om 5-6 år, säger Rolf Berglund.

Arbetarna mycket dämpade
Per Lidman är Unionens klubbordförande på ABB plast i Öjebyn och han beklagar naturligtvis beskedet att en tredjedel av personalen ska försvinna på tre år. Men han och hans medlemmar har haft det på känn att en personalnedskärning och rationalisering var på gång.
Även IF Metalls medlemmar har misstänkt att detta beslut skulle komma förr eller senare.

– Det känns väldigt tråkigt och det är stor oro bland medlemmarna nu. Alla undrar om man har kvar jobbet eller inte i framtiden. Men det är klart att om alternativet är att ABB Plast inte alls skulle finnas kvar i Öjebyn om 6-7 år, så är det förståeligt att företagsledningen måste minska personalstyrkan. Men som sagt, det här är ingen trevlig situation alls, säger en uppgiven Susan Marklund, klubbordförande för IF Metall på ABB Plast i Öjebyn.

En rationalisering på 80-talet
Total jobbar idag knappt 200 personer på ABB plast i Öjebyn. De gör plast och kompositdelar till industrin framför allt till elektriska installationer i stora ställverk. Det är 70 personer, varav 20 stycken inhyrda från bemanningsföretag, som på tre år ska försvinna. 

Istället för dagens fyra stora produktionsområden ska företaget satsa på de två lönsammaste och det handlar om framför allt om detaljer till starkströmsinstallationer i ställverk. ABB plast har funnits i Öjebyn i 40 år och i slutet av 80-talet hade de en liknande rationalisering som den som börjar nu. Det är konkurrensen från låglöneländer som gör att ABB nu måste rationalisera igen.

Håkan Sjunnesson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".