Polisen:”Viss försämring av tillsynen”

Det kommer inte att bli någon större försämring av gränsbevakningen mot Finland och Baltikum. Det säger Ivan Wikström, ansvarig för kriminalunderrättelseverksamheten, apropå att Norrbottens enda underrättelsetjänst stationerad vid finska gränsen nu helt görs om.
– Ja, när den här tjänsten återupprättas så kommer det att innebära att vederbörande ska jobba inom vårt eget län och i huvudsak syssla med sådan information som rör vardagsbrottslighet. Mer resurser till brottslighet inom länet och mindre resurser till den gränsöverskridande brottsligheten? – Ja, man kan nog tolka det på det sättet eftersom det inte finns resurser att jobba med både och. Nej, Ivan Wikström vill endast motvilligt gå med på att det blir en försämring av bevakningen av de brottsströmmarna från Finland, Ryssland och Baltikum. Men det lär bli ett faktum - samtidigt som behovet av motverka den här brottsligheten - smuggling, narkotikahandel, stöldligor, kvinnohandel - aldrig varit större i Sveriges nordligaste län. Problemen växt under nittiotalet Idag är problemen mångdubblade jämfört med för ett par år sen - med ryska och baltiska brottsligor som tar sig över gränsen - men nu blir det här en polisuppgifter uteslutande för den lokala polisen i Haparanda. Det lovvärda syftet från länspolisledningen är att satsa mer på att granska och kartlägga vardagsbrott i östra länet - stölder småbrott och annat som lokalbefolkningen tycker är viktigt. Oro för framtiden Men Ola Backe, den polisman i Haparanda som fram tills årskiftet jobbat med de här frågorna, menar att det här är brottslighet som det är viktigt att så långt som möjligt försöka stoppa i ett tidigt skede: – Till exempel häromdagen träffade vi en rysk polis som sa till oss: ”Är det så att ni inte gör någonting åt den här delen av gränsöverskridande brottslighet, till exempel kvinnohandel, så kommer ni ha ännu större problem i framtiden”. Det är väl så att man kanske måste lägga ner resurser nu för att kunna skörda i framtiden, säger Ola Backe.
Anna Torgnysdotter

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".