Bakläxa för nya informationsregler

Det blev bakläxa när Överkalix kommuns allra första informationspolicy skulle antas. Orsaken var att förslaget kunde antas sätta munkavle på kommunanställda.
Under måndagseftermiddagens kommunfullmäktigemöte så tyckte vänsterpartiet, folkpartiet och moderaterna att förslaget måste ses över igen. Vänsterpartisten Sven Nordmark var en av de som under fullmäktigesessionen yrkade på återremiss av ärendet. – Det handlade alltså om de här vad en anställd har rätt att uttrycka för åsikter om den kommunala verksamheten. Det fanns formuleringar om undertryckta hot om att man skulle tänka sig noga för innan man gick ut och pratade om detta. –Det finns lagstadgad rätt om en människas yttranderätt, konstaterar Sven Nordmark. ”Varje medarbetare har rätt att torgföra sina åsikter om den kommunala verksamheten. Han/hon ska därvid alltid överväga sitt ansvar för verksamheter och beslut, och sina roller som anställd medarbetare respektive privatperson”. Så lyder en av formuleringarna som inte riktigt gick hem under måndagskvällens fullmäktigedebatt i Överkalix. Även folkpartiets Göran Larsson menade att formuleringen i det helt nyskrivna informationspolicyn var olycklig och ansåg att den snarast lägger munkavel på de anställda - istället för att som tänkt bredda debatten. Det var ett digert paket med olika styrdokument och riktlinjer och policys som ledamöterna i fullmäktige skulle anta: upphandlingspolicy, riktlinjer för ekonomistyrning och så en massa helt nya dokument om hur kommunen som ägare ska se på sina olika bolag. De här reglerna klubbades igenom utan några problem - de förslag till regler som nu ska ses över genom att både fackliga organisationer och övriga politiska partier ska få ge sina synpunkter är alltså den nya ”Informationspolicyn” och de ”Etiska reglerna för politiker och tjänstemän”.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".