1 av 2
Luleå tekniska universitet.
2 av 2
Pia Sandvik Wiklund.

50 tjänster bort på universitetet

Över femtio jobb kan komma att försvinna under 2008 på Luleås tekniska universitet. Orsaken är att antalet studenter minskar snabbare än vad man räknat med och därmed går universitetet back betydligt mer än vad man räknat med tidigare. Under morgondagen kommer universitetsstyrelsen ta ställning till sparförslaget.

Men att det skulle bli stora besparingar var ändå inte helt helt oväntat, konstaterar rektorn Pia Sandvik Wiklund.

– Nä, det vet jag inte om det är en överraskning, men det är sämre än vad vi trott i alla fall, säger rektorn Pia Sandvik Wiklund och fortsätter att berätta att det enda egentliga orsaken till det här är att universitetet har färre studenter än vad man räknat med.

Det är för tredje året i rad som universitetet tappar studenter. Det betyder att man också i tre års tid har, redan sen tidigare, dragit ner på personal.

Men neddragningen i antalet heltidstjänster den här gången, drygt 50 tjänster, är lika stor som de tidigare personalneddragningarna varit tillsammans.

Sedan toppen 2004 då universitetet hade allra flest helårsstudenter någonsin, fram tills dess hade antalet studenter bara ökat och ökat, efter det har det varje år minskat. Det är färre som söker och som går programmen, men också fler som hoppar av redan påbörjade utbildningar. Och Luleå är inte ensamt, trenden är likadan i hela landet.

Det är under tisdagen som styrelsen för universtitet kommer ta ställning till sparförslaget. Rektorn Pia Sandvik Wiklund vill inte spekulera i vad styrelsen kommer besluta.

– Det är förmätet av mig att uttrycka styrelsens åsikt i det här.

Finns det andra sparvägar?

– Absolut, och vi kommer att jobba med alla olika vägar som finns. Både att se över vårt lokalbestånd, att jobba med driftskostnader och så vidare. Och naturligtvis, förutom att jobba med kostnader, också se vad vi kan göra med intäkterna, avslutar Pia Sandvik Wiklund.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".