Lärare i Kiruna får avgångsvederlag

Nio lärare inom Kiruna kommun kommer att beviljas avgångsvederlag för att minska antalet lärare när elevantalet sjunker. Eniga politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott sa på måndagen ja till lärarnas avgångsvederlag.

– På det sättet kan då yngre lärare bli kvar, de som vill jobba. Det är nio stycken som kommunstyrelsens arbetsutskott tog beslut om idag, säger Lars Törnman i Kirunapartiet.

Det är ett enigt arbetsutskott som står bakom beslutet att nio äldre lärare ska beviljas avgångsvederlag och därmed få en årslön för att sluta arbeta i förtid.

Lars Törnman ser inte att det går att försvara att ha kvar alla lärare när elevantalet minskar.

– Man kan inte ha hur många lärare som helst när antalet elever minskar, det är ju tyvärr så, menar han.

Men enligt Lars Törnman finns även risken att ytterligare fyra-fem lärare måste bort från Kiruna kommun när elevantalet sjunker. Och då kan det bli tal om uppsägningar.

– Det kan ändå vara frågan om att det finns möjligheter till naturlig avgång utöver det här under året. Jag tror ändå att det i slutänden ska bli en bra lösning. Problemet är om elevantalet fortsätter att krympa då går det inte att försvara längre att lärarkåren inte förändras när elevantalet minskar, säger Lars Törnman.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista