Potatisodlare saknas i Norrbotten

Det är brist på potatisodlare i Norrbotten och nu så efterlyser länets största leverantör av potatis fler odlare. Det handlar om leverantörer som tillsammans kan leverera upp emot totalt 4 000 ton potatis till försäljning och förädling.

Outinens potatis, som idag levererar matpotatis till butiker i Norrbotten, men även mandelpotatis till hela landet, fortsätter att växa, inte minst när det gäller försäljningen av förädlade produkter till butiker, restauranger och storhushåll.

Det gör också att företaget, som tidigare varit begränsade till odlare i Norrbotten, fått börja att köpa in råvara även från odlare i norra Finland. Då handlar det om odlare norr om den 63:e breddgraden. För enligt Kalle Outinen har dokumentation från odlarna visat att det är norr om 63:e breddgraden som det är enklast att odla klimatsmart. Men då man fortsätter att sälja allt mer potatis behövs ännu fler odlare från närområdet.

Idag har Outinens nio kontrakterade odlare i Norrbotten som levererar omkring 4 000-5 000 ton per år, och enligt Kalle Outinen behövs odlare som tillsammans kan leverera lika mycket.

Trots expansionen kommer man inte att anställa fler. Enligt ägaren Kalle Outinen har man investerat cirka 30 miljoner kronor och som har automatiserat mycket av det arbete som tidigare gjordes manuellt. Nu kommer också all tillverkning och försäljning att koncentreras till Haparanda, dit man flyttar från Övertorneå.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se