Underskott i Kalix kunde ha undvikits

Stora delar av Kalix kommuns underskott på 21 miljoner skulle kunna ha undvikits med bättre framförhållning. Det anser centerpartisten Valter Lind ett av kommunalråden i Kalix.
Kommunstyrelsen har i tre års tid kritiserat nämnder och förvaltningar för att vara dåliga på att redovisa besparingsåtgärder. - Om kontrollen i nämndernas ekonomi hade varit bättre skulle besparingsåtgärder kunnat komma tidigare, säger Valter Lind, delat kommunalråd i Kalix. Dålig kontroll på ekonomin I tre års tid har kommunstyrelsen i Kalix kritiserat nämnders och förvaltningars kontroll på ekonomin. Det framkommer i den årliga revisionshearingen som kommunens revisorer har med kommunstyrelsen. I praktiken innebär det att besparingsåtgärder som skulle ha kunnat komma tidigare inte kommit för att nämnderna haft dålig kontroll på sin ekonomi. Lärartäthet Som exempel tar Valter Lind upp lärartätheten. - Hur kommer det sig att Pålänge klarar sig med hälften så många lärare per elev än vad Sangis gör? Det är möjligt att det finns en naturlig förklaring men frågan har aldrig retts ut, säger Valter Lind. - Nu när budgetunderskottet redan är ett faktum kommer åtgärder som skulle ha kunnat kommit tidigare. Och kommunen hade kunnat spara miljoner tidigare. Britt Johansson ordförande för barn - och grundskolenämnden medger att det kunde ha varit bättre. - När man tittar i backspegeln så kan man ju alltid se att vi kunde ha varit bättre, till exempel på att analysera vår ekonomi.
Elias Fischer, SR Norrbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".