Gymnasiebyn kan säljas till skotsk bank

Socialdemokraterna i Luleå vill sälja ut hela gymnasiebyn. Fastigheterna är bokförda till ett värde på 509 miljoner kronor. En stor bank, Royal Scottish Bank, är en av de banker och fastighetsbolag som vill köpa. Kommunalrådet Karl Petersen (s) säger att han vill sälja för att få slippa de räntekostnader kommunen har i dag och lägga ränte- och kapitalkostnaderna på annat.

– Om vi får en köpare som är beredd att betala ett pris som vi kan komma överens om så får vi i så fall en sänkt ränte- och kapitalkostnad. De pengarna kan vi använda i verksamheterna. Det är det vi vinner i Luleå kommun, säger kommunalrådet Karl Petersen (s).

Det finns redan kalkyler på att Luleå kommun skulle tjäna mellan 40 och 60 miljoner kronor på tio år på att slippa betala de räntor som finns i dag om det blir en hygglig affär. Hela gymnasiebyn värderas till minst 509 miljoner.

En mycket stor bank, Royal Scottisch Bank som har intresssen i Acusticum i Piteå och har köpt svenska Domstolsverket fastigheter, sägs vara en av de intresserade köparna, även om Karl Petersen inte vill peka ut någon intressent framför en annan.

Gruppledarna för de andra partierna informerades på måndagen om förslaget till försäljning.

Mattias Karlsson (m) kommenterar:

– Jag tror att det blir en bra affär för Luleå kommun, man sparar i räntekostnader.

– Jag förstår att socialdemokraterna måste ha in pengar eftersom stora investeringar har gjorts, bland annat i Coop Arena. Man måste ha loss pengar, eftersom man håller på att investera bort sig. Det vore bra att få en konstruktion där man kan köpa tillbaka fastigheterna om, säg tio år, om man inte senare kommer överens om hyrorna, säger Mattias Karlsson (m).

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se