Inga klara besked om Malmberget

Villaägarföreningen, politikerna i Gällivare och Malmbergsborna är eniga om att vilja ha en helhetslösning för Malmberget som påverkas av LKAB:s gruvdrift. På tisdagskvällen samlades parterna till ett gemensamt möte, men det kom inga nya tydliga besked.

Det finns en stor ovisshet hos Malmbergsborna eftersom det inte finns några besked för samhällets framtid.

Ove Uvemo ordförande i Villaägarföreningen i Gällivare hade förväntat sig tydliga besked, men fick inga raka besked från politikerna om framtiden vid tisdagskvällens möte.

– Jag förväntade mig riktigt klara besked. Distinkta besked. Så här vill vi att det ska vara. Gör hela Malmberget till ett område. Jag vet att folk mår dåligt i Malmberget för att man spränger i tid och otid och det är skakningar, säger Ove Uvemo.

50 personer kom till mötet där Villaägarföreningen hade hoppats att Gällivares politiker skulle kunna ge tydliga besked om framtiden för Malmberget.

Det enda som idag är riktigt säkert är att cirka 130 villor ska flyttas från Elevhemsområdet när området tas i anspråk för gruvdriften. En helhetslösning innebär att hela samhället ska behandlas som ett område som så småningom kommer att tas över av gruvan.

– Sprängningarna har tydligt ökat på senare år, så det stör nog folk väldigt mycket. Och sedan har vi försämringen av hela samhällsservicen, det blir sämre. Men sedan trivs jag i Malmberget i och för sig, säger Elof Söderström boende i Malmberget.

En helhetslösning med en planering cirka 20 år framåt skulle ge Gällivare kommun möjligheten till en framförhållning i samhällsplaneringen, menar Lars Alriksson från moderaterna.

– Under den tiden skulle vi i Gällivare kunna få möjlighet att bygga upp de nya områdena i en lagom takt som vi orkar med, säger Lars Alriksson.

Finns det en enighet hos kommunens politiker beträffande en lösning för Malmberget?

– Alla vill ha en helhetslösning där man ser att Malmberget kommer att avvecklas. Där finns det nog ingen politisk skillnad vilket har varit en jättestor stridsfråga innan, konstaterar Lars Alriksson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se