Brist på engagerade vuxna i Gällivare

Det oprovocerade våldet ökar Gällivare. Orsaken till det kan vara den brist på vuxna som engagerar sig för ungdomarna ute på stan efter att Nattvandrarnas verksamhet lades ner i höstas.

I oktober förra året upphörde Nattvandrarnas verksamhet i Gällivare. Inga nya vuxna har tagit över och engagerat sig därför har Nattvandrarna lagts ned. Det har fått konsekvenser som att det oprovocerade våldet har ökat och arbetet med ungdomar från myndigheternas sida är svårare när det inte finns engagerade vuxna i ungdomarnas närhet.

Lena Lindberg, tidigare ordförande i Nattvandrarna i Gällivare, har varit med i 13 års tid.

– Nu är det dags för någon annan att ta över, våra barn är vuxna så det är en ny generation som måste ta över Nattvandrarna i Gällivare, säger hon.

Lena Lindberg ser flera konsekvenser av att Nattvandrarna upphört.

– Ungdomarna ropar efter oss, andra vuxna ropar efter vuxna och myndigheter ropar efter engagerade vuxna, så visst ser jag konsekvenserna. Jag tycker det är synd att inte föräldrarna vaknar till och funderar vad det är som pågår i samhället, säger hon.

– Jag vet att ungdomsvåldet, det oprovocerade våldet ökar och det skulle jag med all sannolikhet säga att det minskar om vuxna var ute, för det har en lugnande effekt, konstaterar Lena Lindberg.

Varje helg sedan 13 år har vuxna funnits på stan för att vara med och skapa ett säkrare och tryggare samhälle genom Nattvandrarna.

Men sedan oktober förra året finns inga vuxna ute på stan i Gällivare längre när inte nya krafter har tagit över. Även myndigheternas arbete med ungdomar och alkohol- och drogfrågor lider av att det inte finns vuxna som är villiga att engagera sig.

– Jag tycker det känns sorgligt att engagemanget från föräldrarna försvinner, det aktiva engagemanget. Det krävs två personer att skapa ett barn men det krävs en hel by för att fostra det. Ju fler vi är som hjälper till desto enklare blir det att det går bra för den här personen i slutänden, säger Peter Larsgren alkohol- och drogsamordnare vid Gällivare kommun.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista