Nytt hopp för fordringsägare i Obolhärvan

För första gången har ett litet hopp tänts för dem som har fordringar i det skandalomsusande investmentbolaget Obol. Elva miljoner kronor har dykt upp efter skandalen som skakade flera av landets elitidrottsklubbar, däribland Luleå Hockey och Plannja Basket.

För någon vecka sedan betalades elva miljoner kronor in på ett konto hos Länsstyrelsen i Stockholm. Där är pengarna nu deponerade.

Avsändare är det kanadensiska finansbolaget Dundee Securities där huvudpersonerna i härvan och männen bakom Obol, Jan Saradlic och Bo Johansson, placerade pengar.

– Pengarna finns i Sverige nu, insatta på ett konto hos Länsstyrelsen enligt den lagen som vi har tillämpat, säger advokat Jürgen Conzén som företräder finansbolaget Dundee.

Och det finns inga ytterligare medel kvar i Kanada?

– Nej, säger Conzén.

När Obolskandalen briserade för ungefär ett och ett halvt år sedan hade Obol hunnit bli huvudsponsor i flera tunga elitklubbar. Nära samarbete hade man med både Plannja basket och Luleå hockey. Även Längmanska företagsfonden, som finns för att stötta företagsprojekt i länet, har investerat i fonden.

Privatpersoner, företag och idrottsmän, bland andra Luleå hockeys lagkapten och stjärna i fjol Mikael Rehnberg, lockades alltså att investera i vad som sades vara en solid men hemlig schweizisk finanskoncern.

Det hela visade sig efter en granskning av Sveriges Radios Kaliber och Norrbottens-Kuriren bara vara ett skal. Någon finanskoncern hade aldrig funnits.

Huvudmännen bakom Obol, Jan Saradlic och Bo Johansson, är sedan dess försvunna och en förundersökning pågår hos ekobrottsmyndigheten.

Men att elva miljoner kronor nu har dykt upp är en klen tröst.

Totalt uppgår kraven från fordringsägarna som investerat pengar i Obol till minst 60 miljoner kronor.

Advokat Ulf Nordekvist som företräder dessa säger att han har information som pekar mot att det finns fler och okända konton med miljoner från Obolsvindeln.

– Vi vet att det finns ytterligare konton men vad som finns på dem vet vi inte, säger Ulf Nordekvist.

Var finns de kontona?

– Det ska enligt uppgift finnas ytterligare konton hos Dundee, men problemet är att vi inte vet vem som står antecknad som innehavare av kontona. Det framgår också av bekräftade uppgifter från annat håll att det ska ha funnits ytterligare konton som har disponerats av Obol, säger advokat Ulf Nordekvist.

SR Norrbotten och Magnus Thorén, SR Ekot
magnus.thoren@sr.se