Isbrytaren Atle i sitt rätta element. Foto: Sjöfartsverket.

Nästan isfritt i Bottenviken

Det finns knappt ingen is i Bottenviken vilket innebär att isbrytarna i Luleå inte har varit ute på uppdrag en enda gång i vinter. Och det har inte hänt sedan 70-talet då regeringen bestämde att Norrlands hamnar skulle vara öppna för båttrafik under vintern.

Stefan Söderholm är befälhavare på isbrytaren Atle och är bekymrad över att det är så lite is.

- Det här är det värsta som jag har sett och i en normal vinter vid den här årstiden brukar det vara betydligt mer is.

Det finns knappt någon is kring Bottenviken, och jämför man med förra året var dom i full gång med att bryta is vid den här i tiden, något som är helt omöjligt idag.

Just nu är det två isbrytare vid kajen. Det Atle och Frej, de har ett fyrtiotal anställda men trots att det inte finns någon is att bryta finns det en hel del annat som ska göras.

- Båten är 34 år gammal och hon kräver underhåll, rör och system är gamla så just nu jobbar vi med underhåll. Men det är riktigt tråkigt i alla fall för vi är trots allt här för att bryta is och att jobba. Det säger Stefan Söderholm som är befälhavare på isbrytaren Atle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".