Mefos utvecklar miljövänligt kolbränsle

Synen på kol, som en miljöfarlig energikälla, kan komma att omvärderas genom ett nytt uppdrag som Metallurgiska forskningsinstitutet i Luleå, Mefos, har fått från USA.
Mefos ska vara med och utveckla en helt ny, billig process för att få fram miljövänliga bränslen ur kol - till exempel vätgas. Och det utan att det blir några utsläpp i luften. Uppdraget kommer från miljöforskningsföretaget Envires, som har stöd från det amerikanska energidepartementet. Uppfinnaren bakom den nya processen, Donald Malone, säger att han var tvungen att skaffa sig dispens från departementet för att få flytta testerna utomlands. - Men dom gav efter när det visade sig att Mefos var bäst, snabbast och billigast, säger han. Det amerikanska företaget satsar totalt 12 miljoner kronor på projektet, som inleds nu i sommar och pågår till och med nästa år. Att rena kol från miljöfarliga ämnen är svårt, men den nya processen - som innebär att kolet får bada i smält järn så att svavlet skiljs ut - beräknas bli tre gånger billigare än de metoder som finns idag. De svavelfria gaserna kan förädlas vidare till bland annat vätgas för bilar och växthusgasen koldioxid kan lagras i vattenbassänger för att inte komma ut i luften. Projektledaren på Mefos, Nils-Olov Lindfors, ser också möjligheter för Sverige att använda metoden. - En är att göra miljövänligt bränsle av våra gamla bildäck, en annan att minska utsläppen inom stålindustrin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".