Förorenat grundvatten i Boden

Sveriges geologiska undersökning, SGU, har under hösten undersökt mark och grundvatten vid Försvarets fabriksverks tidigare tvätteri i centrala Boden. Resultatet visar på mycket höga halter av tvättkemikalien perkloretylen i både marken och grundvattnet.

SGU har vid undersökningar av ett område i centrala Boden funnit föroreningar i mark och grundvatten som sannolikt kommer från FFVs tidigare tvätteriverksamhet.

I området har mycket höga halter av tvättkemikalien perkloretylen påvisats i grundvattnet. Föroreningen bedöms vara så pass omfattande att kompletterande undersökningar behövs.

Vid en sammantagen riskbedömning placeras området i riskklass 1, dvs. mycket stor risk, enligt Naturvårdsverkets klassificeringsskala. Motiven för riskklassningen är bland annat de mycket höga halterna av föroreningar samt stora förutsättningar för dessa att spridas till omkringliggande områden.

SGU samarbetar med Bodens kommun och har gemensamt med dem informerat de närmast berörda.

Fakta om perkloretylen

Perkloretylen (tetrakloreten) används framför allt som tvättvätska vid kemtvättar och är en färglös vätska med kloroformliknande lukt.

Ämnet har hög densitet och låg löslighet i vatten. Perkloretylen är av kemikalieinspektionen klassat som miljöfarlig, hälsoskadlig och misstänks kunna ge cancer.

Hälsoproblem som kan uppkomma vid användning är t.ex. ögonretning och skador på lever och njurar. Ämnet är giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista