Kirunabor oroliga för skalv

Skalvet i Kirunagruvan i tisdagskväll var det andra som skakade om stan rejält inom loppet av drygt två veckor. Många Kirunabor beskriver nu för Norrbottensnytt att de känner oro och obehag för skalven.

I tisdagskväll skakades centrala Kiruna av ännu ett skalv från gruvan. Det uppmättes till 1,7 på richterskalan, enligt Uppsala universitets mätinstrument i Kiruna.

- Det är jätteobehagligt när det skakar i hela huset. Man tänker att nu kommer det ett stort ras igen, och var händer då? Vi kanske ramlar ner i en grop snart, säger Barbro Taaveniku som bor i bostadsområdet Ullspiran, nära gruvan.

Men Anders Lindberg, informatör vid LKAB, säger att Kirunaborna får vänja sig vid stora skalv nu när man kommit så djupt ner i gruvan.

- Måste vi det? Då måste vi snart få flytta ifrån det här bostadsområdet, säger Barbro Taaveniku.

Hur hanterar LKAB oron?

- Det är viktigt att komma ihåg att vi inte bryter under någons hus. Det finns ingen anledning till oro. Men vi måste bli duktiga på att informera om vad det är som händer och att det inte är onormalt att det uppstår såna här skakningar vid storskalig gruvbrytning, säger Anders Lindberg.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten