Besökare i tingsrätten i Luleå. Foto: Inger Marklund

Erkände rånet mot Nordea

Den 45-årige man som är åtalad för bankrånet i januari mot Nordea i Luleå, erkände på torsdagen i Luleå tingsrätt att han hade utfört rånet och fått med sig drygt 50 000 kronor i en plastpåse. Enligt banken handlade det om 63 000 kronor.

Ett trettiotal anställda från Nordea följde rättegången på åhörarplats.

Fyra bankanställda vittnade om att mannen upträtt mycket agressivt. Han hade knuffat en tjänsteman mot en kassa och alla från banken uppfattade att han var beväpnad, eftersom han höll armen och handen under sin tröja .

En av de kvinnor som skulle berätta om sina upplevelser i banken, föll i gråt i rätten och hade svårt att få fram berättelsen mellan tårarna.

Händelsen hade satt märkbara spår hos de som varit med i banken. Svårt att sova, kollar omkring mig noga, är stressad, var några av vittnesmålen.

Mannens advokat Bo Forssberg, menade att det var ett rop på hjälp. 45-åringen var bostadslös och sov i en bil.

- Det är inte ovanligt att männniskor begår brott för att få tak över huvudet och mat, säger Bo Forssberg.

Mannen har tidigare fällts för rån. Det var 2005 mot en bank i Råneå. Då tog han 143 000 kronor. Pengar som aldrig hittats. Nu har han en villkorlig dom väntande på ett år. Så om han fälls så kan det läggas till domen. Bankrån kan ge ett till sex års fängelse.

Dom faller den 27 februari.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".