Misstänkt fusk i gruvan undersöks

LKAB har fått uppgifter om allvarliga brister i arbetet med att förstärka berget i gruvan i Kiruna. Enligt uppgifterna har jobbet som utförs av entreprenörer inte gjorts på ett säkert sätt.

- Vi har fått uppgifter om att det kan finnas brister i bergförstärkningen i delar i vår gruva, säger Anders Lindberg på LKAB och berättar att de här nu stängda områdena inte kommer öppnas förrän bolaget är helt säkert på att bergförstärkningen håller den kvalité den ska.

Huruvida det skulle vara brister i förstärkningen i det området där en man omkom nyligen i samband med ett ras vill Anders Lindberg inte kommentera på annat sätt än att just det området inte just nu undersöks.

Det var efter ett tips från en person om att det kunde vara brister gjorde att i förrgår kontrollerades ett av de utpekade områdena - och där upptäcktes brister. Därför stängdes det området.

Bergförstärkningen i LKABs gruva i Kiruna sköts av ett flertal entreprenörer och några oklarheter om vad och hur de ska göra sitt jobb finns inte, enligt Anders Lindberg. .

Nu ska de utpekade områdena där det kan vara brister i bergförstärkningen gås igenom. Men konkret vilka undersökningar som görs och hur lång tid det kommer att ta vill inte LKAB säga.

- Jag är övertygad om att personalen tycker att det är skönt att vi utreder eventuella frågetecken och det får inte finnas någon oro över att bergförstärkningen inte håller, då måste vi försäkra oss om att den håller den kvalitet den ska, säger Anders Lindberg.  

Eleonor Norgren
eleonor.norgren@sr.se