Kalla drar rekordpublik till Falun

Biljettförsäljningen är dubbelt så hög som vanligt. Kanslitelefonerna går varma. I Falun jublar världscuparrangörerna. Kalla det Kalla-effekten.

Under helgen blir det inte så lugnt på Lugnet i Falun. Med Charlotte Kalla som draghjälp kommer Skidspelen att bli en osedvanligt stor folkfest.

Förra året räknades 13 500 åskådare in. I år kan det bli dubbelt så många.

Förköpsförsäljningen brukar ligga på 200-300 biljetter. I år är antalet fördubblat. En föraning om vad som komma skall.

– Vi säljer aldrig mycket förköp. Folket i Falun vandra upp till Lugnet när det är tävling, säger Anki Haugen, tävlingschef för Svenska skidspelen.

– Men i år har vi haft väldigt många samtal utifrån landet om hur man ska få tag på biljetter.

Fler autografer

Nog är det fler som känner igen en när man går på stan, men annars tycker jag livet är som vanligt. -Min mobil går väl inte att använda jämt. Och i dag fick jag skriva en autograf också när vi tog en fika på stan - till Långtradar-Leffe. Det skulle jag kanske inte ha gjort innan.

Stjärnskottet från Tärendö visade med sin tredjeplats i världscupen i Liberec förra helgen att hon är att räkna med igen efter det påtvingade långa uppehållet efter Tour de Ski.

Och den formtopp hon ville ha nu i mitten av februari - med tanke på nästa års VM - tycks ha prickats in perfekt.

– Ja, formen känns bättre nu än inför tävlingen i Liberec, säger hon.

– När jag åkte i dag var det nästan så att man fick säga åt sig själv på skarpen att ta det lugnt.

Jämnt i världscupen

För Kalla, som missade världscupturnén i Kanada i januari på grund av sin förkylning, väntar säsongens första skiathlon på lördagen, 7,5 klassiska kilometer och lika långt i fristilsspår.

– Jag är förväntansfull. I veckan har jag tränat skidbyten på ett pass så det känner jag mig trygg i. Och jag har kört fartpass med skidbyten från klassiskt till skejt.

Kalla är dubbel juniorvärldsmästarinna i grenen, dock med kortare sträckor, var sjua i VM i Sapporo förr året då hon också blev 27:a på distansen i sin premiär i Falun.

Nu ska Mördarbacken besegras igen. Två gånger bär det 600 meter uppför, med 13 procents lutning i snitt. Och sen lika brant utför.

– Den är tuff, men jag har åkt upp för värre backar.

– Det är ganska olika slalombacken i Tour de Ski, den här har ju inte samma längd. Det blir mer åkning här, men den är brant bitvis.

I den klassiska delen kan Kalla räkna med att Virpi Kuitunen sätter högsta fart för att försöka hålla sin 89-poängsledning i världscupen. Det är troligt att norskan Astrid Jacobsen, som vann förra helgen, återigen blir ett större hot. Och det skiljer bara 20 poäng mellan dem.

– Hon är så himla jämn både i klassiskt och skejt. Jag är lite förvånad över att hon har tagit ett sådant steg i fristil i år.

– Men det blir nog många som är med där uppe och fajtas.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista