Susanne vann Tjejvasan igen

Susanne Nyström från Piteå Elit vann även årets tjejvasa efter en sekundstrid med Hilde G Pedersen och Jenny Hansson. ”Jag tror inte det är sant. Jag åkte så jag höll på att tappa andan”, sa Nyström efter loppet.

Förutsättningarna inför Tjejvasan på lördagen var i stort sett perfekta med snabba spår och vinden i ryggen större delen av de tre milen mellan Oxberg och Mora.

– Visst fanns det bra chans för rekord. Men inte trodde jag att det skulle bli jag som skulle vinna, sa Nyström.

Tillsammans med Hilde G Pedersen och Jenny Hansson fick Susanne Nyström en lucka till de andra tidigt i loppet och trion hjälptes åt med farthållningen. Förutom sista kilometerna innan målet i Mora.

– Ingen ville väl komma in först på upploppet. Och för mig strulade det lite i sista backen som är ny för året. Men jag lät mig inte stressas av det utan har ganska bra självförtroende när det gäller spurtstrider oavsett vilka som är med, berättade Nyström.

Först in på upploppet, Vasagatan, i Mora var Hilde G Pedersen. Men Nyström avvaktade bakom, satte in sin attack med hundratalet meter kvar och kopplade säkert grepp kort före mål.

– Jag vågade inte tro på seger förrän vi var i mål. Jag åkte så fort att jag höll på att tappa andan. Det känns helt sjukt, sade hon efter sin andra raka seger i Tjejvasan.

Nyströms segertid var 1.18.30, drygt två minuter snabbare än Elin Eks tidigare rekord från 2006. Rekordet gav henne en bil i pris.

– Jag som inte ens har någon bil innan, sade Nyström och skrattade mycket nöjt.

Startfältet i årets upplaga av Tjejvasan ansågs inte vara det starkaste, med tanke på att många av toppnamnen valde att åka världscupen i Falun. Men Susanne Nyström gav svar på tal.

– Topptrion i år hade nog kunnat vara topp tre oavsett vilka som hade varit med, sade hon.

TT