Inga brister hittades i Kirunagruvan

LKAB hittade inga brister vid sin kontroll av de områden som undersökts i Kirunagruvan efter larm om fusk och bristande säkerhet. Delar av gruvan stängdes i torsdags efter att en anonym tipsare lämnat uppgifter om att bultar i berget inte var omgivna av betong på det sätt de borde varit.

Uppgifterna om bristande säkerhet som LKAB tog del av pekade ut ett speciellt område där det skulle finnas brister i bultningen. LKAB inledde därför sina undersökningar där.
Vid testerna, som utförts med hjälp av en hydraulisk domkraft, har bultarna utsatts för en belastning som varit minst tre gånger större än vad bultarna skulle klara utan betong.
Testerna har utförts av LKABs personal under närvaro av både Bergteamet och det fackliga huvudskyddsombudet.

Två av de första bultarna som kontrollerades i det utpekade området visade sig klara belastningen med god marginal, men innehöll en något mindre mängd betong, och då fattade LKAB tillsammans med Bergteamet beslutet att spärra av och kontrollera alla områden där entreprenören utfört bergförstärkning. Totalt har nu 154 bultar utsatts för ett belastningstest.

-Ingenstans har man funnit bultar som varit utan betong i borrhålen, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Den del av Kirunagruvan som pekades ut i de första uppgifterna kommer att förbli stängd med anledning av den polisanmälan som Bergteamet själva gjort. LKAB har redan börjat öppna övriga delar av gruvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".