SCA får fortsatt FSC-certifiering

Skogsbolaget SCA får fortsatt certifiering enligt FSC, som är en internationell standard för ansvarsfullt skogsbruk. Vid revisionen i höstas fick SCA anmärkningar för bland annat brister i sin naturhänsyn och kraven på systematiskt arbetsmiljöarbete för tillfällig skogsvårdspersonal som inte hade uppfyllts.

Båda dessa brister hade även konstaterats vid tidigare revisioner.

Uppföljningsrevisionen visar att dessa brister är åtgärdade eller är på väg att åtgärdas.

Den uppföljande revisionen omfattade bland annat stickprovsmässig inspektion av pågående avverkningar och intervjuer med fältpersonal. Eftersom skogsvårdsarbete inte utförs på vintern, kunde revisionen i detta avseende endast följa upp att rutiner och instruktioner var på plats. Att de uppfylls i praktiken kommer att följas upp vid ordinarie FSC-revision i sommar.

Åtgärderna när det gäller övriga brister i naturhänsyn vid slutavverkning kommer också att följas upp på nytt.

Fakta: FSC

FSC, Forest Stewardship Council, är en internationell organisation med syftet att stödja utvecklingen av ett ansvarsfullt skogsbruk världen över.

FSC har utvecklat principer och kriterier för ett ansvarsfullt skogsbruk, som kontrolleras av oberoende certifieringsföretag.

Det är SGS Qualifor som kontrollerar att SCA:s skogsbruk uppfyller FSC:s standard.

Källa: SCA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista