Hushåll kan bli utan telefon

Mellan 80 och 100 hushåll i Norrbotten kommer att få alla sina telefonförbindelser avstängda i maj. Telia Sonera har bytt ut det gamla nätet och alla täcks inte av det nya. När Telia beslutade riva det gamla telefonnätet fick kunderna beskedet att de kunde gå över till så kallad fast mobiltelefoni.

När täckningen för det nya nätet mättes så upptäcktes dock att en del gamla kunder hamnat i skuggan och i praktiken snart står helt utan telefonförbindelser. Telia Sonera räknar med att runt 100 husåll, framförallt i Överkalix och Arjeplog kommer att drabbas.

Hushållen har fått ett brev från Telia Sonera där det nuvarande abonnemanget sägs upp från 19 februari och i maj stängs telefonförbindelserna av. ”Vi ber om ursäkt för att vi inte hade kännedom om detta, den bristande täckningen, när du fick vårt erbjudande och beklagar att vi i stället tvingas säga upp ditt nuvarande abonnemang utan att kunna erbjuda något abonnemang att byta till”, skriver bolaget.

Enligt Jan Sjöberg, presschef på Telia Sonera, har de aktuella hushållen haft extremt ovanliga telefonförbindelser sedan 1980-talet. Tekniken har bland annat byggt på en radiolänk med frekvenser som Telia Sonera inte längre har tillgång till.

- Det finns i dag ingen skyldighet för oss att erbjuda alla telefoni. Däremot har vi i praktiken telefonilösningar för de allra flesta och det finns kanske också andra operatörer som har möjligheter, säger han till TT.

PTS har dragit i gång ett projekt där telefonproblemet i Norrbotten ska kartläggas och på myndigheten uppmanar man alla drabbade hushåll att höra av sig.