Byt anställningsform - annars inget vik

Det har upprättats en ”svart lista” för de vikarier som är på väg att få en fast anställning inom barnomsorgen i Gällivare kommun. Enligt fackförbundet Kommunal tvingas vikarier som närmar sig tvåårsgränsen att helt byta anställningsform så att vikariatet, i enlighet med Lagen om anställningsskydd (LAS), inte övergår i en tillsvidareanställning.

Vikarier inom barnomsorgen i Gällivare som är på väg att få fast anställning riskerar att få byta anställningsform. Enligt fackförbundet Kommunal handlar det här om ett medveten åtgärd från arbetsgivarens sida för att undvika att personernas vikariat övergår i en fast anställning, i enlighet med den nya tvåårsregeln i Lagen om anställlningsskydd (Las).

Fackförbundet har nämligen kommit över listor där personer som är på väg att närma sig tvåårsgränsen finns uppradade och en del av de här personer har tvingats att acceptera en den ny anställningsform, annars har de inte erbjudits arbete alls.

Lena Israelsson, sektionsordföranden för Kommunal, är upprörd över det här agerandet från kommunens sida.

Enligt Lagen om anställningskydd ska personer som vikarierat i två år under fem års tid erbjudas tillvidareanställning. Samtidigt finns också möjligheten för arbetsgivare att ändra anställningsform och då gäller inte möjligheten att få tillsvidareanställning.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se