Unga prisade för modiga insatser

På onsdagen prisades hjältar i Luleå. Räddningstjänsten delade ut pris till fem luleåbor för modiga och rådiga insatser under 2007. 17-årige André Nordqvist räddade livet på sin mamma i somras och han var en av dem som fick priset.

- Jag gjorde hjärt- och lungräddning på min mamma när hon fick en hjärtinfarkt och hjärtstillestånd. Jag hade gått en kurs i hjärt- och lungräddning så jag handlade rent instinktivt.

André Nordqvists mamma överlevde tack vare sonens agerande och det är just sådana insatser som räddningstjänsten vill belöna. Det är femte året i rad som Luleå räddningstjänst delar ut pris till luleåbor som visat mer mod och rådighet än vad som förväntas av en person.

Den 29 oktober upptäckte bröderna Jim och Harry Esberg 12 och 10 år att det brann i grannens hölada.

- Vi såg att det lyste starkt i ett fönster i höladan så vi sprang och berättade för vår granne Christina att det brann, då larmade hon brandkåren och alla hjälptes åt att evakuera djuren.

Jim och Harry Esberg fick tillsammans med André Nordqvist och makarna Åke och Lisbeth Sandorf, som hjälpt en båt i sjönöd, ta emot priset som bestod av blommor, diplom och en glasskål. Jim och Harry Esberg som var de yngsta bland prismottagarna lovades även en åktur med en brandbil.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se