Brutalt uppvaknande - inget skadestånd

20-åriga Ida Gard från Haparanda mår fortfarande dåligt efter den traumatiska natten då hennes lägenhet stormades av polisen. Men det blir inget skadestånd eftersom intyg av hennes lidande saknas.

Det var i somras som insatsstyrkan sökte en misstänkt rånare och tog fel lägenhetsdörr och gick mitt i natten in hos Ida Gard som låg och sov.

Hon sov aldrig i lägenheten igen utan sa upp den direkt. Idag är hon au pair i London men hon mår fortfarande ibland dåligt av det som hänt, och har helt tappat respekten för polisen.

– Inte litar jag på polisen längre om de gör så här och inte följer upp konsekvenserna, utan de gör som de vill. Jag tycker det är ganska självklart att jag är ett offer, säger hon.

Fast någon ersättning från polisen får hon inte eftersom hon inte kunnat bevisat hur hon mått med hjälp av till exempel ett läkarintyg, menar Rikspolisstyrelsen. Konstigt tycker hennes advokat Jens Arnhof.

– Jag tycker man ska följa samma mönster som våra domstolar gör. En människa som utsätts för exempelvis misshandel får pengar även om man inte har något skriftligt på detta.

Björn Malmkvist på Rikspolisstyrelsens rättsenhet.

– Vi kan ju inte betala ut skattebetalarnas pengar på vilka lösa grunder som helst.

Men att insatsstyrkan klampar in i ens lägenhet mitt i natten och att man sedan inte får någon ersättning för det, det får man räkna med?

– Inte i huvudsak. Det kan framstå som märkligt men det är tyvärr så att vi måste få någon sorts utredning som visar vilka skador man har drabbats av. Utan det kan vi inte reglera det.

Nils Eklund, P3 Nyheter
nils.eklund@sr.se