Fängelse för misshandel i fjällstuga

Det blev fängelse i ett år vardera för de två män från Arjeplog som i april 2007 misshandlade en kvinna svårt i en fjällstuga.

Det var i slutet av april 2007 som två män och en kvinna skulle tillbringa tid tillsammans i en fjällstuga sju kilometer från bebyggelsen. Vistelsen slutade med grov misshandel av kvinnan. Männen, en far och en son har nu dömts till fängelse i vardera ett år.

Den 73 årige pappan, hans 44-årige son och hans tidigare sambo som han fortfarande hade ett förhållande med, hade det trevligt på kvällen i stugan när det hela urartade.

Enligt kvinnans berättelse vaknade hon av att de två satt och drack och viskade och som hon uppfattade pratade illa om henne.

Kvinnan gick och borstade tänderna och när hon kom tillbaka fick hon höra att hon skulle packa ihop och sticka. Då började en drygt en timme lång misshandel med slag och hot om strypning med ett spännband dragen bakom en skoter.

Kvinnan lyckas sedan ta sig ut från stugan med skor men utan mössa och jacka och gömma sig i en kallkälla. Därifrån hade hon kontakt med polisen per telefon till dess att de kom med polishelikoptern.

De båda männen berättelse bekräftar att de har bråkat men männen har en annan och lindrigare bild av bråket, den äldre mannen hävdar bland annat att kvinnans berättelse inte är sann.

I tingsrättens bedömning står det att de skador som kvinnan fått på kroppen och som styrks av rättsintyget, visar att misshandeln är omfattande och varierande. Det allvarligaste bedöms vara spännbandet som de två männen vid flera tillfällen trädde över huvudet på kvinnan och drog åt så hårt att hon svimmade, de hotade också att släpa henne efter skotern med spännbandet.

För händelsen i fjällstugan döms nu de två männen, pappan och sonen till ett års fängelse vardera. De döms också till 75 000 kronor i skadestånd.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se