Dumpade löner och usla bostäder

Dåliga arbetsvillkor och lönedumpningar var verkligheten för många av de utländska skogsarbetare som kom till Norrbotten och Västerbotten i somras. Det visar en granskning som Skogs- och träfacket har gjort.

Omkring 1 000 utländska skogsarbetare, företrädesvis från Östeuropa och Polen, arbetade i Norrbottens och Västerbottens skogar i somras.

Nu konstaterar Skogs- och träfacket avd 1 Norra, att de möttes av lönedumpning och usla arbetsvillkor, liknande bärplockarnas.

Facket har anställt en ombudsman som nu bara arbetar med frågorna kring de utländska säsongsarbetarna. Under mottot: ”Ordning och reda i skogen” ska man försöka få bort det som strider mot anständiga arbetsvillkor och kollektivavtal.

– Läget var värre för de här skogsarbetarna än vi hade trott, säger ombudsman Peter Lindström, som är huvudansvarig för fackets ”städning” i skogen.

Han berättar att det främst är plantering och röjning skogsarbetarna har arbetat med.

– Vi har inte haft problem med att få fram detta till de stora skogsbolagen. De har lyssnat. Problemen är att de har underentreprenörer som inte håller den standard de ska ha och anpassar sig till svenska förhållanden, säger Peter Lindström.

– De utländska skogsarbetarna får ofta en kollektivavtalsenlig lön men de får arbeta orimligt många timmar för den lönen.

Facket upptäckte missförhållandena när sex personer som hade jobbat skulle hem.

– Då de skulle åka ville han som anställt dem ha betalt för boende och mat, så att de inte hade pengar att ta sig hem, berättar Peter Lindström.

Vad ska facket göra nu?

– Vi ska intensifiera arbetet mot detta cyniska sätt att behandla människor .Nu ska vi ta itu med de värsta avarterna, säger ombudsmannen Peter Lindström.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se