Åklagaren yrkade på sluten vård

Åklagaren yrkade på ungdomsvård för de två ungdomarna 16 år och 18 år som erkänt mordbranden på EFS Storstrand i Öjebyn. Anledningen till att den äldre slipper undan fängelsestraff beror på att han vid tidpunkten för brottet var 17 år. Men om han skulle dömas till sluten ungdomsvård är det inget bra straff anser advokat David Boberg.

Det var i början av januari som de två unga pojkarna satte eld på EFS Storstrand. Pojkarna greps i slutet av månaden och erkände då att det var dom som tänt på.

Som motiv ska den äldre ha angett att det varit för att kränka kristna, och åklagaren hade till sin bevisning också det som pekade på det. Bland annat foton från hans rum och innehåll från datorn. Men 18 -åringens advokat David Boberg menade att nåt sånt motiv fanns inte.

- Det är helt felaktigt. 18-åringen har i vissa perioder mått dåligt och har tidigare också anlagt bränder. Det här har myndigheter och socialtjänst vetat om, men de har inte fångat upp en negativ spiral i en ung människas liv och det är ett misslyckande för hela samhället, säger 18-åringens advokat.

Åklagaren yrkade på att den nu 18 årige killen skulle få sluten ungdomsvård och 16 öppen ungdomsvård som straff för mordbranden. Detta är något som dock bestrids av försvarsadvokaten.

- Han behöver någon form av vård. Eftersom han är så ung behöver man hitta en lämplig påföljd, tanken är inte bara att straffa utan också återanpassa, säger 18-åringens försvarsadvokat.

Ida Björnstad, SR Norrbotten
ida.bjornstad@sr.se