Vinterturism kan slå ut viktiga vinterbiltester

Den växande vinterturismen kan bli ett hot mot den viktiga biltestnäringen i Norrbotten. Det här hävdar Per Gunnar Sundström, ordförande i biltestentreprenörernas branschorganisation, Swedish Provingground Association (SPA). I norra Finland har biltestverksamhet tvingats flytta på grund av turismen på flera platser.
Det är den snabbt växande vinterturismen som oroar dom svenska biltestentreprenörerna. Bland annat ökar charterverksamheten mellan Arvidsjaur och Tyskland och det bekymrar Per Gunnar Sundström: - Jag förstår att man försöker öka turismen. Men jag ser inte det här som en lösning för dom små kommunernas problem. Man måste försöka få en ökning av besöksnäringen under de tider då det är låg beläggning på hotellen och det inte är trängsel på sjöarna, säger Sundström. Sekretess grundkrav -Ett viktigt krav som de stora testföretagen har, är sekretess och att de kan bedriva sin verksamhet i lugn och ro. Om man samtidigt får många turister i samma områden, som stör verksamheten, är det inte bra, anser Per Gunnar Sundström, testentreprenörernas branschorganisation. - Fjällturismen, som är förlagd utanför centralorterna är inget problem. Utan det är turismen som är knuten till centralorterna, som innebär konkurrens och blir ett hot mot utvecklingen av biltestverksamheten, säger Per Gunnar Sundström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".