Låga vattennivåer dödar fiskar och hotar fisket

Vattennivåerna i många av sjöarna och bäckarna i Norrbotten är de lägsta på 50 år. Detta skapar en allvarlig syrebrist under istäcket, vilket i sin tur leder till att fisken dör och fiskrommen torkar och förstörs. Fiskeriverket befarar att detta kan minska fiskbeståndet så pass mycket, att det drabbar sportfisket i sommar och höst.
Det är framför allt fiskbestånden i mindre sjöar och bäckar, som är illa ute på grund av det lägsta vattenståndet i Norrbotten på 50 år. Isen gör att syret tar slut i de grunda bäckarna och sjöarna, vilket framför allt drabbar större fiskar, som kvävs och fiskrommen som torkar och förstörs. Enligt Karl-Erik Nilsson, chef på Fiskeriverket i Norrbotten, är det främst öringen som påverkas negativt. I Övertorneå Kommun har man i dagarna hittat 1000-tals döda aborrar, som dött av just syrebrist. Enligt kommunens miljöinspektör Per Lundbäck har kommunen även fått flera rapporter från finska sidan om fiskar som dött av samma orsak.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".