Brist på turistboenden

Brist på tillfälligar boenden i Gällivare, både tillfälliga turister och de som stannar lite längre, till exempel för att jobba, har svårt att hitta bostad. Turistbyrån i Gällivare söker därför boende för sina gäster hos privata hyresvärdar.

Turistbyrån i Gällivare söker boende för sina gäster hos privata hyresvärdar.

I annonser hoppas turistbyrån att befolkningen ska hyra ut rum, hus och stugor till husvilla besökare.

- Främst är det för världscupen som vi kommer att ha. Men det är även utvecklingen i Aitikgruvan de behöver bostäder och vi hoppas kunna bistå med lite hjälp.

Och det har kommit reaktioner på annonsen.

- En del har visat intresse och ringt för att få information och sedan fundera på saken. Så det är säkert många som kommer att höra av sig, tror Emma Åhl turistinformatör vid Turistbyrån i Gällivare.

Redan första dagen efter annonsens införande i det lokala annonsbladet hörde ett 20-tal personer av sig till turistbyrån och ville veta mer vilka krav som ställs på en hyresvärd.

Det är brist på bostäder både för kortare och längre tids boende.

- Sedan är det allmänt svårt i samhället att hitta en fast bostad för dem som stannar ett år eller längre. De går också till privata uthyrare för att se om det finns ett litet hus eller en lägenhet de kan hyra under ett år och uppåt, säger Emma Åhl.

Inger Junkka är turistföretagare i Gällivare och tycker att blicken bör riktas även mot byar och samhällen utanför tätorten.

- Det finns kanske någonting att bo i ute i Tjautjas, det kanske finns i Porjus, eller det kanske finns något i Nattavaara. Jag menar, att pendla en halvtimme eller fyrtio minuter det är ingenting som är konstigt. Jag vet att hotellen och vandrarhemmen har sådana som långtidsbor hos oss, för att situationen är som den är, säger hon.

En annan lösning på boende kan vara flyttbara bostäder, tycker Inger Junkka.

- Så jobbade Vattenfall en gång i världen där det byggdes upp ett samhälle otroligt snabbt och lika snabbt så rev de ner det. Messaure och Harsprånget är sådana exempel. Där ser man inte ens husgrunderna i dag. Visst finns det lösningar, bara man vill se dem, avslutar hon.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista