Norska protester mot BB-utredning

Det är inte bara i Norrbotten som protesterna är högljudda mot stängningarna av BB-avdelningar. Nu har en liknande proteststorm blåst upp i Nordnorge, där fyra BB-avdelningar hotas av nedläggning, för att i bästa fall ersättas av födestuer.
Födestue kan bäst översättas till svenska med begreppet födslorum eller rum för barnafödande, och de här födslorummen finns på befintliga sjukhus eller vårdcentraler. En färsk utredning om hur barnafödandet ska fördelas mellan de sju sjukhusen i vårt grannlän Nordland visar att det kanske inte ens blir födslorum på sjukhusen i Mosjöen, Sandnessjöen, Narvik och Stokmarknes. Protestgrupperna befarar därför att både BB-avdelningar och akutmottagningar kommer att stängas vid flera av sjukhusen i Nordland. De norska sjukvårdspolitikerna ska nu ta ställning till den utredning, som haft i uppdrag att föreslå lösningar, som uppfyller kraven på kvalité, tillgänglighet, kostnader och tillgång på utbildad personal. Landstinget här i Norrbotten utreder möjligheterna, att inrätta födslorum enligt den nordnorska modellen, för att på något sätt ersätta de stängda BB-avdelningarna i Kiruna, Piteå och Kalix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".