Lena Jatko chef för arbetsförmedlingen, Gällivare

Nya grepp att hitta arbetskraft

Arbetsförmedlingarna i länet bjuder in det lokala näringslivet, utbildningsansvariga, fackliga organisationer och kommuner till att bilda arbetsmarknadsråd. Detta för att fler parter ska vara delaktiga i att anpassa arbetsmarknadspolitiska åtgärder för lokala behov.

Ett av länets sex arbetsmarknadsråd bildas av Jokkmokk och Gällivare.

- Det är att hitta fram arbetskraft så att företagen kan expandera om det är det de ska göra. Det är ännu viktigare att vi jobbar tillsammans för att hitta vägar, vad det är för kompetensutveckling som borde finnas i området så att arbetsgivare får den här arbetskraften, säger Lena Jatko chef för arbetsförmedlingen i Gällivare.

De olika arbetsmarknadsråden ska fritt kunna fundera kring vilka områden det ska satsas inom och vad som kan göras tillsammans. Syftet är att lokalt hitta vad de statliga arbetsmarknadspolitiska medlen ska användas till och var behoven finns.

- Sedan är det så att det är många som inte får jobb fast det är högkonjunktur. Och där gäller det att vi tillsammans jobbar så aktivt som möjligt för att få öka deras kompetens så att de får jobb.

Resultatet av arbetsmarknadsrådens arbete bör vara att parterna tycker att de tillgängliga pengarna går till rätt insats.

- Vi klarar inte det här var och en för sig, utan det viktiga är att vi samlas och tittar på olika problemområden och jobbar tillsammans för att lösa det, säger hon.

Enligt Lena Jacko finns många problem att lösa men det viktigaste är att se till att arbetslösa ungdomar får jobb.

- Ungdomar som står utanför borde vi få in i arbetskraften. Det är nyanlända som kommer som vi borde få in i arbetskraften. Men det är också det som länge varit utanför, både sjukskrivna och arbetslösa. Hur ska vi få in dem, de finns ju här och många av dem vill jobba men vi får inte in dem, säger Lena Jatko.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".