Får själva ordna telefon

De boende i Överkalix som blir utan telefon i början på maj får själva ordna med telefon tillfälligt. Den utredning som Post- och telestyrelsen gör och som ska visa på hur telefonin ska fungera kommer inte att vara klar innan årsskiftet. Fram tills dess får de drabbade abonnenterna ordna med sin telefon på egen hand.

- Idag finns helt enkelt inte den skyldigheten som ålägger någon operatör att tillhandahålla fast telefoni och då måste abonnenterna själva undersöka vad det finns för möjligheter med telefon. Det säger Helen Lindqvist, Post- och telestyrelsen.

Det är alltså upp till var och en om man vill ha telefon under tiden som Post- och telestyrelsen kommer med besked om hur den fasta telefonin ska fungera. Enligt Helen Lindqvist på Post- och telestyrelsen är det också osäkert om de drabbade abonnenterna kommer att få någon ersättning om telefonkostnaderna blir dyrare.

- Det är frågor som jag inte har något svar på. De får man se i det avtal som man har med sin operatör om det finns ersättningsrätt i det.

Det finns ett bolag som säger sig kunna erbjuda mobiltelefoni till alla, även på de platser där det idag inte går att ringa med mobiltelefon. Företaget är Nordisk mobiltelefon med vd:n Rikard Slunga som också har besökt Överkalix och träffat kommunalrådet Leif Nilsson.

- Vi bestämde att vi skulle skicka upp ett antal telefoner till Överkalix, kommunen kommer nu att testa hur telefonerna fungerar på olika platser kring Överkalix. Parallellt med det utreder vi också frågan om hur vi kan erbjuda personlarm till dem som är beroende av det. Det säger Rikard Slunga, vd Nordisk mobiltelefon.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".