Kommunalägt bolag i Kiruna riskerar böter

Ett kommunägt bolag i Kiruna har sysslat med svart åkeriverksamhet. Nu kan de ansvariga dömas till dryga dagsböter. - Jag visste ingenting, säger Lisbeth Nilsson, vd för bolaget Renhållning som nu är polisanmält.
Sedan januari i år har det kommunägda bolaget Renhållningen i Kiruna kört järnskrot från Jokkmokk till Skellefteå utan tillstånd från Länsstyrelsen. - Det här är mycket oseriöst skött och sådana företag vill vi inte ha i den här branschen, säger Britt Dahlin, jurist vid Länsstyrelsen i Norrbotten. Det var Åkeriföreningen som upptäckte att Renhållningen i Kiruna inte hade de rätta tillstånden och polisanmälde då företaget. - De andra åkarna där uppe har sett den här verksamheten och det finns ju risk att de slås ut om kommunala bolag kan pressa priserna. Därför har vi polisanmält dem, säger Erika Bäcklund, Åkeriförening. Det är inte bara Länsstyrelsens bestämmelser som Kirunabolaget har brutit mot. Enligt kommunallagen är det också förbjudet för ett kommunägt bolag att bedriva verksamhet utanför kommunen. Detta eftersom att kommunens verksamhet ska finnas till för kommuninvånarna och inga andra. Åkeriföreningen har också anmält Renhållningen i Kiruna till Konkurrensrådet i Stockholm för en närmare granskning. Renhållningens vd, Lisbeth Nilsson, säger att hon inte kände till att de behövde extra tillstånd för den här typen av verksamhet. - Vi har bedrivit den här typen av åkeriverksamhet sedan 80-talet och har aldrig behövt några särskilda tillstånd. Men det här har varit en brist hos oss och vi ska bättra oss nu, säger hon. Polisanmälan ligger för utredning hos polisen och de ansvariga riskerar dryga dagsböter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".