Flyktingar i Råneå drabbas av skärpt praxis

Utlänningsnämnden har skärpt praxis när det gäller ansökningar om asyl till Sverige. Det hävdar FARR, Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas Riksråd. FARR har gått igenom en rad avslag som asylsökande från särskilt Bosnien fått.
I Råneå har man sedan december 2001 tagit emot flyktingar och asylsökande från före detta Jugoslavien. En av dem är Sénad som kom med sin familj från Bosnien för drygt två år sedan. Han väntar nu på besked från Utlänningsnämnden. - Jag hoppas att vi får ett ja, säger han. Sénad berättar om hur serbiska extremister nyligen demolerade ett hus i hans hemstad. Sedan skrev de en hälsning på väggen som betyder att den som återvänder ska dödas. Dit vill han inte återvända med sina barn. - Jag vill inte experimentera med mina barn på det sättet, säger han. FARR har sammanställt ett antal avslag som bosniska familjer fått från utlänningsnämnden. Sammanställningen visar att kvinnors asylskäl utreds summariskt och barns nästan inte alls. Dessutom blir utredningstiderna längre. De utlovade tio månaderna för bosnierna i Råneå har för Sénad och andra bosnier i Råneå blivit drygt två år. Råneå har beskrivits som ett föredöme som ort när det gäller att integrera flyktingar. Många av dem som kommit till Råneå har fått både praktikplatser och fasta jobb, men enligt Kim Holmqvist, en av de rånebor som engagerat sig för de asylsökande, börjar det bli svårare att få företagare att ställa upp nu. - Företagarna vågar inte anställa någon som kanske helt plötsligt ska avvisas. Därför är det svårare för de asylsökande att skaffa jobb. Dessutom stångar vi våra pannor blodiga för att försöka få myndigheterna att förstå vad som väntar de här människorna i sitt hemland, säger Kim Holmqvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".