Berit Sunnerö, socialdirektör länsstyrelsen Norrbotten

Bättre stöd till våldsutsatta

170 personer samlades på torsdagen i Luleå för att diskutera hur samhället kan ge bättre stöd till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld.

Länsstyrelsen i Norrbotten har fått ett uppdrag av regeringen att samordna alla resurser som går för att motverka våldet.
Berit Sunnerö, socialdirektör i Norrbotten på länsstyrelsen, har ett klart budskap till alla som arbetar med frågor som berör våldet mot kvinnor och deras drabbade barn.

- Kommunerna måste samarbeta mer sinsemellan, vi har små kommuner med lite resurser. Kommunerna har ju ett klart ansvar för att trygga de berördas liv.

I Norrbotten anmäldes 74 våldtäkter och 338 kvinnor anmälde att de hade blivit misshandlade av en närstående förra året. Men mörkertalet är stort tror experterna , förmodligen anmäler bara två av tio kvinnor att de blivit utsatta för våld.

- I dag är det ju kvinnojourerna som ser det mesta och tar emot de drabbade kvinnorna , säger socialdirektör Berit Sunnerö, länsstyrelsen.

- Jag tror också att landstinget och polisens personal ser mer än socialtjänsten av de här problemen, fortsätter hon.

På konferensen deltog företrädare från, polis, kvinnojourer, brottofferjourer, kriminalvården, socialtjänsten, landstinget . Personal från Alla kvinnors hus i Stockholm och Centrum mot våld i Umeå berättade om sina erfarenheter.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".